Glædelig jul fra Sektionen for Større Jordbrug

Kære medlemmer - året går nu på hæld, og lige straks lukker vi ned for en stund.

Vi har for nylig sagt goddag til en ny regering. Indtil videre kan vi kun bedømme dem ud fra det ganske fyldige regeringsgrundlag, som de lagde frem. Det tegner dog relativt lovende. Især fordi vi i Jacob Jensen nu igen har fået en fødevareminister, der har et godt kendskab til vores erhverv. Han står dog over for nogle gevaldige opgaver, hvor især formuleringen af en CO2-afgift der ikke må koste på landbrugets konkurrenceevne, er helt afgørende. Vi ser frem til samarbejdet.

Den opgave bliver ikke mindre betydningsfuld af, at vi efterhånden også har sagt helt farvel til de lave priser på energi og kapital, som vi i flere år har været velsignet med. Vi kommer ud af et 2022, hvor især kornhøsten var god, produktionsværdien var rekordhøj og landbruget som helhed leverede en stærk indtjening. Men virkeligheden kan de kommende år blive noget mere udfordrende. Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet præsenterede i begyndelsen af ugen sine forudsigelser for det kommende år. Meget tyder på, at stigende renteudgifter vil æde en stor del af fortjenesten i vores erhverv, og især planteavlerne kan blive udfordret. Forskerne bag konkluderer, at der er udsigt til, at planteavlerne kan gå fra et af de bedste år i mange år i 2022 til at få et af de værste år i mange år i 2023, på trods af et relativt højt prisniveau på vegetabilske produkter. En af de store opgaver i 2023 bliver derfor at holde styr på likviditeten og skabe sorte tal på bundlinjen.

Det sætter samtidig også spørgsmålstegn ved, hvad vi egentlig skal leve af i fremtiden. I Større Jordbrug er vi lige nu ved at planlægge det sidste ift. det kommende årsmøde og vinterseminar, hvor vi sætter fokus på netop dette. Man skal have den seneste viden og kunne lægge en strategi, hvis man skal kunne navigere sikkert gennem disse usikre tider. Det kan man helt sikkert blive klogere på, hvis man lytter til vores dygtige oplægsholdere og netværker med de andre større jordbrugere, der er med i Vejle. Jeg håber derfor, at mange af jer vil tilmelde jer, så vi sammen kan drøfte de mange udfordringer, der venter vores erhverv. Jeg glæder mig i hvert fald meget!

I første omgang bliver det dog snart tid til at holde lidt fri fra mødekalenderen. Jeg håber, I alle får nogle gode juledage med jeres nærmeste familie og kære.

I ønskes alle en rigtig god jul og et godt nytår.

Christina Ahlefeldt-Laurvig
Formand for Sektionen for Større Jordbrug