En forfærdelig dag for minkbranchen

Statsminister Mette Frederiksen meddelte i går, at regeringen vil aflive alle mink, herunder avlsdyrene. Det er en chokerende og forfærdelig nyhed, som er umådelig svær at forstå.

Foto: Peter Nyegaard Nissen for Landbrug & Fødevarer

Det er forfærdeligt for de mennesker, hvis jobs nu er truet, og det er forfærdeligt for de familier, der nu kan se frem til en uoverskuelig fremtid.

I knap 100 år har minkproduktion været en del af Danmark. Branchen har leveret jobskabelse i tusindvis og eksportindtægter i milliardklassen i mange år. Den æra ser nu ud til at være slut. En aflivning af alle dyr vil sætte et mangeårigt avlsarbejde helt tilbage, og det er svært at tro, at sektoren uden videre vil kunne genetableres, den dag Covid-19 ikke længere er en del af vores dagligdag.    

I Sektionen for Større Jordbrug kan vi kun opfordre til, at regeringen behandler de berørte mennesker med ordentlighed. Regeringens beslutning har enorme personlige og økonomiske konsekvenser for de berørte, og vi håber inderligt, at den er truffet på et forsvarligt sundhedsfagligt grundlag.

Det er en forfærdelig dag for minkbranchen og hele dansk landbrug, og fra Større Jordbrug vil vi her bringe vores dybeste medfølelse.